Sivut

maanantai 3. helmikuuta 2014

46. MISFITS

...en minä mikään punkkari ole koskaan ollut, mutta punk-musiikkia olen kyllä kuunnellut. Tämän kauhukoplan tavaramerkksi muodostunut, kömpelösti tuherrettu pääkallo sai mielenkiintoni heräämään, joskus 80-luvun lopulla. Muutamat isot pojat bändiä kuuntelivatkin, mutta itselläni ei ollut harmainta aavistustakaan, minkälaisesta musiikkista oli kyse. Muistan kun ensimmäisen kerran bändiä kuulin. Olin aivan ihmeissäni, voiko tälläistäkin olla. Räkänokka oli taas haltiossaan. Siitä asti tämä punklegenda on kuulunut omiin suosikkeihini, vielä tänäpäivänäkin. Onhan sitä tasaisin väliajoin mukavaa astua yhtyeen kauhumaailmaan, jossa vampyyrit, zombiet ja kaikenmaailman muut örkit vaeltelevat sulassa sovussa ja tuottavat mielihyvää näinä synkkinä aikoina.

Misfits on yhdysvaltalainen punkrock-yhtye New Jerseysestä. Yhtye perustettiin vuonna 1977, bändin ehdottaman keulakuvan Glenn Danzigin toimesta. Nimensä mukaan yhtye oli sopeutamaton sen ajan punkmaailmassa. Kun toiset punk-bändit olivat yhteiskuntakriittisiä, lauloivat kaiken maailman epäkohdista ja olivat niin perkeleen kantaanottavia, Misfits ammensi aiheensa kauhumaailmasta ja toi ensimmäisenä horror-tematiikan punk-musiikkiin. Bändiä pidetäänkin horror-punkin ja deathrockin kehittäjänä. Musiikki on nopea tempoista, yksinkertaista ja soundi on mukavan agressiivista ja rosoista. Me like it!

Kaikki kappaleet ovat laulaja Danzigin sanoittamia ja säveltämiä. Herra Danzig ei ehkä ollut kovinkaan kaksinen laulaja, mutta sitäkin merkittävämpi tulkitsija. Juuri häneen henkilöityi se määrittelemätön paha, mitä bändi halusi musiikillaan sanoa. Hieno mies. Herraa kutsuttiinkin sopivasti nimellä Evil Elvis. Yhtyeen sisälläkin elettiin myös aikamoista horror/evil-meininkiä. Porukkaa vaihtui sen verran tiuhaan tahtiin. Kuudessa vuodessa bändissä soitti kuusi eri rumpalia ja neljä eri basistia. Oli selvää, ettei bändi veivaisi kauhupunkkiaan enää kauan.

Alkuperäinen laulaja ja bändin ehdoton keulakuva Danzig häipyi kuvioista vuonna 1983. Yhtyeen matka kuitenkin jatkui. Tosin vasta vuonna 1995. Basisti Jerry Only ja veljensä Doyle toi yhtyeen takaisin ja bändi toimii edelleen. Tätä ollaan pidetty pyhäinhäväistyksenä, ymmärrän sen täysin. Toiset tykkää, toiset ei. Minä en!

Alkuperäinen, se ainoa ja oikea yhtye levytti aikanaan lähinnä 7' ja 12' -tuuman sinkkuja. Ensimmäinen albumi (Walk Among Us) ilmestyi vuonna 1982, mikä oli käytännössä kokoelmalevy. Yhtyeen hajottua albumeja putkahteli siellä täällä, mutta kaikki albumit olivat edelleen kokoelmalevyn tyylisiä tai live-vetoja. Suurta yleisöä ei bändi saanut koskaan taakseen, mutta juuri näiden "kokoelmalevyjen" ansiosta, yhtye nousi salakavalasti kulttimaineeseen ja pomppasi kuin vahingossa suurien legendojen joukkoon. Tämä  kauhuryhmä on myös ollut vaikuttaja monille nykyajan suurille yhtyeille, kuten Metallicalle ja Guns N' Rosesille. Molemmat näistä ovat myös levyttäneet Misfitsin tuotantoa ja juuri sitä alkuperäistä Misfitsiä.

Jos aikakaudellemme niin tuttua ylituotettua musiikkia haluat juosta karkuun, tässä sinulle oiva kirittäjä, hieman teknisesti viimeistelemätöntä horrorpunkkia. Tarttuvien kappaleiden mukana on kiva hoilata mukana ja muistella vanhoja mustavalkokauhuelokuvia. Edelleen kelpaa luukuuttaa...siis alkuperäistä... 

Skulls, albumilta 12 Hits From Hell, nauhoitettu 1980, julkaistu 2001



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti