Sivut

lauantai 4. tammikuuta 2014

37. TWISTED SISTER

...kaikki 80-luvulla heavyrokkia kuunnelleet räkänokat muistavat Twisted Sisterin. Tämä räikeistä meikeistä ja hassuista musiikkivideoista tunnettu ryhmä oli 80-luvun puolivälissä rautaisaa kamaa. Kapinahittien ikiaikainen uhma ei ole kadonnut mihinkään ja ne suorastaan vaativat hoilaamaan mukana, aina kun niitä jossain sattumalta kuulee. Vieläkin. Vanhat hyvät koukut yksinkertaisesti vain purevat ja toimivat.

Tämä Yhdysvaltalinen rokki-yhtye perustettiin jo vuonna 1972 New Yorkin Long Islandissa. Miehistö vaihtui alkuaikoina tiuhaan tahtiin eikä oikeaa kokoonpanoa meinattu millään saada kasaan. Legendaarinen kokoonpano sai lopullisen silauksen kun rumpali A.J. Pero liittyi bändiin, laulaja Dee Sniderin, kitaristien Jay Jay Frenchin ja Eddie Ojedan ja basisti Mark Mendozan seuraan vuonna 1982. Samana vuonna ilmestyi yhtyeen esikoisalbumi Under the Blade. Yhtye alkoi saada pienimuotoista suosiota Yhdysvalloissa. Vuonna 1983 ilmestyi toinen albumi (You Can't Stop Rock N' Roll), jonka myötä suosio kasvoi kotimaassa ja Euroopassakin alettiin huomioida bändiä. Lopullisen ja suuren läpimurtonsa yhtye teki kolmannella albumillaan (Stay Hungry), mikä ilmestyi vuonna 1984. Hittibiisit, kuten I Wanna rock, We're Not Gonna Take It, Stay Hungry ja Burn In Hell olivat kyllä kovaa valuuttaa. Samoilla linjoilla jatkettiin seuraavanakin vuonna. Come Out And Play ilmestyi vuonna 1985. Bändi oli hurjimmillaan juuri näihin aikoihin. Keikkaa oli maailmanlaajuisesti ja suosio oli huipussaan. Sitten tuli vuosi 1987, albumi Love Is For Suckers ilmestyi. Lätty oli katastrofaalisen huono ja yhtyeen henkilökemiatkin olivat heittäneet häränpyllyä. Jäsenet suorastaan vihasivat toisiaan ja sietokyvyt olivat jo miinuksen puolella. Bändin soittama musiikkiskenekin oli kuolemaisillaan ja yhtye päättikin lopulta lopettaa toimintansa vuonna 1987.

Yhtyeen musiikki oli tarttuvaa ja voimakasta heavyrokkia. Spandex-hevin kultakaudella bändi tuli tunnetuksi räikeästä glam-rockmaisesta pukeutumisestaan, minkä yhtye vei muita aikakauden yhtyeitä pidemmälle. Röyhelöiset asusteet, räikeät kasvomeikit ja yhtyeen nokkamiehen Dee Sniderin tuuhea ja valtava vaalea kiharapehko ja teräväksi viilatut kulmahampaat olivat bändin ulkoisia tavaramerkkejä. Bändin kappaleissa sen sijaan laulettiin yleensä itsenäisyydestä, oman tien etsimisestä ja rock-musiikin ylistämisestä. Yhtyeen klassikkobiisit ovat hienoja oman aikansa kuvia. Näin jälkikäteen ajatellen, naiivejahan ne olivat, mutta silloin uhmakkaita taistelulauluja kaikille "hevareille".

Kesti 14 vuotta ja suuri tragedia, ennen kuin bändi teki comebackin. Vuonna 2001 bändiä pyydettiin tekemään hyväntekeväisyyskeikoja World Trade Centerin katastrofin uhrien hyväksi. Bändi suostui ja kipinä keikkailuun syttyi jälleen. Nykyään jo kohta papparaisen ikään päässeet hevihemmot ovatkin virittäneet itsensä keikoille huippuvuosiensa lyöntiin ja tehneet sen vielä klassisella 80-luvun kokoonpanollaan.
Keikkailun ohessa yhtye uudelleenäänitti maailmanlaajuisesti menestyneimmän levynsä Stay Hungry-lätyn ja se julkaistiin vuonna 2004 nimellä Still Hungry. Vuonna 2006 ilmestyi mitäänsanomaton joululevy Twisted Christmas. Onneksi yhtye keskittyy nykyään vain nostalgia keikkailuun, eikä uutta materiaalia täyspitkän muodossa ole tiedossa. Bändin musiikki on edelleen toimivaa ja täynnä sitä samaa energiaa, jota se pursui kuningaspäivinään 80-luvulla. Yhtyeen hyväntuulinen rokki onkin  nykyään suositumpaa kuin koskaan, ainakin täällä Euroopassa

Yksi suurista heavyrockin klassikoista elää edelleen ja muutoksiakin on tapahtunut. Vuonna 2009 yhtye päätti luopua röyhelöisistä vaatteista ja kavsomeikeistä. Mitä tapahtuu seuraavien vuosien aikana, sitä odotellessa muistellaan kultaista 80-lukua...

I Wanna Rock, albumilta Stay Hungry, 1984





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti