Sivut

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

40. FU MANCHU

...vuonna 1985 perustettu, Etelä-kalifornialainen stoner-rock legenda tulee Orange Countysta. Paikkakunnan nimestä huolimatta yhtyeen musiikissa ei ole todellakaan kyse mistään pastellivärisestä hömpästä tai amerikanmuovista. Ei todellakaan. Yhtye kuuluu niihin harvoihin puhdasverisiin stoner-rockin-luokituksen alle kuuluviin kokoonpanoihin. Yhtye leijailee psykedelian ja 70-luvun raskaan rokin välimaastossa. Pörinää ja riffeille rakentuvaa miehekästä haara-asentorokkia on siis tiedossa. Tarkkakorvaiset liimaletit voivat havaita myös melodisen kalifornialaispunkin olemassaolon.

Yhtye aloittikin hc-punk-yhtyeenä nimeltä Virulence. 80-luvun loppu oli hankalaa aikaa. Miehistö vaihtui useasti ja bändin musiikilliset linjaukset etsivät oikeaa ja omaa suuntaansa. 1990-luvulle tultaessa yhtyeen nimi vaihtui Fu Manchuksi ja musiikilliset vaikutteet alkoivat nojata enemmän 1970-luvun hard rockin suuntaan. Basisti Greg McCaughey ja uusi laulaja Glen Chivens jättivät bändin. Uutta laulajaa ei yhtye kaivannut. Kitaristi Scott Hill otti lauluhommat haltuun ja basson varteen tuli Mark Abshire. Kakkoskitaristiksi tuli Scott Votaw. Kun rummuissa jatkoi Ruben Romano, voitiin aloittaa tosissaan sorvaus. Yhtye teki 90-luvun alussa muutamia 7" sinkkuja, täysmittainen albumi sai vielä odottaa. Kärsimätön Votaw erosi yhtyeestä vuonna 1993 ja tilalle tuli Eddie Glass.

Pitkän odotuksen jälkeen, vuonna 1994 ensimmäinen albumi (No One Rides For Free) näki päivänvalon. Vuonna 1995 ilmestyi yhtyeen toinen levy (Daredevil). Ennen levyn julkaisua Abshire ehti erota yhtyeestä. Tilalle tuli basisti Brad Davis. Yhtye pääsi levyn myötä kunnolla maistamaan kierue-elämää Amerikassa ja Kanadan puolella. Mahtipontisella pörinälle alkoi tulla pikkuhiljaa suosiota. Yhtyeen musiikkikin oli muuttunut. Klassinen 70-luvun riffirock, tarttuvalla groovella varustettu stoner ja sottaisella fuzz-pedaalilla kuorutettu surf- ja desertrock oli aivan jotain muuta kun hc-punkkia.

Yhtyeen kolmannen levyn (In Search Of...) jälkeen rumpali Romano ja kitaristi Glass erosivat musiikkillisiin erimielisyyksiin vedoten. Aiemmin eronnut Abshire ja nyt eronneet Romano ja Glass perustivat keskenään oman yhtyeen nimeltä Nebula. Tilalle rumpuihin saatiin legendaarisesta Kyussista Brant Bjork ja kitaristin palille Bob Balch.

1990-luvun loppu oli tuottaisaa aikaa. Rytmiryhmä antoi alavireisille kitaroille mahdollisuuden möyriä niin syvältä kuin mahdollista ja syvällä myös mentiin. Yhtye julkaisi levy per vuosi tahtia ja bändin suosio ulottui jo muuallekkin kuin Pohjois-Amerikkaan. The Action Is Go 1997, Return To Earth 91-93 1998, Eatin' Dust 1999, King Of The Road 2000, California Grossing 2001, siinä bensantuoksuinen putki, jollaista ei ihan monella bändillä ole, varsinkaan näin laadukasta putkea. Kyseisen putken ansiosta yhtye keräsi myös mainetta mahtavana live-esiintyjänä. Surinaa, pörinää, säröä ja suoraviivaista soittoa oli siis tarjolla ja yleisö diggasi.

Kiireisen aikataulun vuoksi rumpali Bjork jätti yhtyeen vuonna 2002 ja paneutui soolomateriaaliinsa. Tilalle tuli Scott Reeder. Yhtye jatkoi musiikin tekoa omilla ehdoillaan ja vähätvälitti uusien trendien myllerryksistä. Seuraava lätty ilmestyi vuonna 2004 (Start The Machine). Eteläkalifornialaiskvartetin soitto oli edelleen tiukkaa, intensiivistä ja riehakasta stoneria. Kiertueet kasvoivat kasvamistaan ja esiintymispaikat eivät olleet enää pikkuklubeja. Riffikimara jatkui vuonna 2007 ilmestyneen albumin (We Must Obey) muodossa. Seuraavat vuodet menivätkin mittavilla kiertueilla Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Yhtyeen seuraava lätty ilmestyi vuonna 2009 (Signs Of Infinite Power). Uusinta uutta saadan vielä odottaa, mutta huhujen mukaan sellainenkin on tulossa ja stonerfanit kiittää.

Bändin sielu piilee groovaavassa, korkeat nuotit suorilta käsin ohittavassa pörinämetallissa, joka luo hypnotisoivan tunnelman. Yhtye ei ota musiikkiaan liian vakavasti, mutta suhtautuu sen esittämiseen erittäin ammattitaitoisesti. Raskasta paahtoa ja massiiviset alapäätaajuudet ovat tunnistettavia elementtejä yhtyeen soitossa. Täytyy mainita myös laulaja/kitaristi Scott Hillin ensiluokkaista työtä laulajana. Hän yhdistelee tyylikkäästi viskin polttamaa raspiärjyntäänsä lähes puhtaalta kuulostaviin lauluosuksiin. Kaiken taustalla kuitenkin on perustavanlaatuinen fuzz-pörinä.

Miltei parin vuosikymmenen ja kymmenen levyn jälkeenkin Kalifornian alavireboogiejyrä Fu Manchu on erinomainen lipunkantaja kumoamaan vääristymän, jonka mukaan stoner olisi genrenä hautautunut syvälle hiekkaan. Hiekkaa on kylläkin tarjolla, sitä saa maistaa suussaan levennetyistä renkaista pöllyävästä hiekkasuihkusta...jalka tamppaa ja niska nytkyy...alkaa tehdä mieli olutta...

King Of The Road, albumilta King Of The Road, 2000





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti