Sivut

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

34. THE ATOMIC BITCHWAX

...juhlat on nyt juhlittu. Paluu arkeen on mukava aloittaa taas hieman stoner-ryminällä. 2000-luvun alkupuolella tutustuin tähän trioon ja siitä asti bändi on kuulunut stonerlempilapsiini. Alun perin sivuprojektina toiminut jamibändi on vuosien varrella tehnyt jo viisi albumia. Kovinkaan moni sivuprojektin leimalla varustettu yhtye ei olisi enää hengissä viidennen levyn jälkeen, mutta stoner-trio senkun jyskyttää ja vaikuttavasti jyskyttääkin.

Vuonna 1992 perustettu The Atomic Bitchwax sai alkunsa New Jerseyn stoner-hemmojen jammailu- ja vapaa-ajan bändinä. Monster Magnetin kitaristi Ed Mundell, ex- Godspeedin laulaja/basisti Chris Kosnik ja rumpali Keith Ackerman löysivät seitsämän vuoden jamittelun jälkeen sopivasti aikaa ja inspiraatiota levyttää ensimmäinen lätty (Atomic Bitchwax I, 1999) ja toinen levy tuli heti putkeen vuonna 2000 (Atomic Bitchwax II)

Yhtyeen musiikki on yhdistelmä 60- luvun psykedeelistä rockia ja 70-luvun riffittelyä. Rummut jyrisee ja kitara savuaa. Kelpaa minulle. Yhtyeen kappaleista vain puolet sisältävät laulua ja loput ovat instrumentaalisia.

Monster Magnetin Ed Mundell ei ehtinyt olemaan bändin kovassa nosteessa enää mukana ja vetäytyi yhtyeestä 2000-luvun alkuaikoina. Tilalle pomppasi Coren Finn Ryan ja keikkailu ja kiertueet onnistuttiin jälleen hoitamaan kunnialla. Seuraava levy ilmestyi vuonna 2005 (3). Yhtyeelle ominainen raskas ja psykedeelinen soitto jatkui myös tällä levyllä, erona aikaisimpiin julkaisuun oli instrumentaalibiisien vähentyminen levyltä. Uusi kitaristi Finn Ryan aloitti myös hoilaamisen Kosnikin ohella. Se ei kuitenkaan menoa hidastanut, vaan antoi pikemminkin tutulle space-rockille enemmän uusia ulottuvuuksia. Rymytrio julkaisi vuonna 2009 lättyn nimeltä 4 ja vuonna 2011 The Local Fuzz.

Vaikka, korkeaoktaanista ja joskus jopa hieman mahtipontista stoneria vääntävä poppoo onkin virallisesti sivuprojekti, ei voida väittää ettei heebojen räjähdysmäiset ja jättiläismäiset riffit toimisi mahtavalla energialla ja tosiasiassa asianlaita taitaa olla, että laulaja/basisti Chris Kosknik ja kitaristi/laulaja Finn Ryan pitävät nykyään The Atomic Bitchwaxia pääbändinään ja ainoastaan nykyinen rumpali Bob Pantella taitaa tehdä päätyötään, missäpä muualla kuin Monster Magnetissa.

Meno on tietenkin hieman muuttunut alkuajoista, mutta samat savuavat kitarariffit mölyävät raskaana ja  bändi kuulostaa vieläkin yllättävän aurinkoiselta, vaikkakin hieman utuiselta auringolta, suosittelen tutustumista ainakin kahteen ensimmäiseen lättyyn, jos instrumentaalibiisit eivät kammoksuta...huippuhyvää vääntöä. Nyt hieman heppoisempaa materiaalia...

So Come On, EP:ltä Boxriff, 2007





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti