Sivut

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

13. SYSTEM OF A DOWN

 ...2000 luvun alussa pärähti ilmoille poppoo, joka sai tämän karvanaaman suupielet ylöspäin heti kättelyssä. Bändi, joka yhdistelee itämaisia nyasseja, välillä murisee kuin karhu ja muuttaa kappaleiden aikana rakennetta nopeasti raskaasta rauhalliseen, kolahti rautavasaran lailla.

Bändin ensiaskeleet alkoivat jo vuonna 1992 Los Angelsissa, kun yhtyeen vokalisti Serj Tankijan ja Kitaristi Daron Malakian perustivat ensimmäisen yhteisen bändin, nimeltään Soil. Yhtye kuitenkin hajosi muutaman vuoden päästä. Kaverukset perustivat heti uuden bändin ja muutaman miehistön vaihdoksen jälkeen, he pystyivät keskittymään musiikkiin ja kiivaaseen keikkailuun.

Nämä Armenialaistaustaiset jampat taisivat keikkailun taitaa, koska eri levy-yhtiöt ja tuottajat suorastaan tappelivat saadakseen bändin omaan talliinsa, lopulta vuonna 1997 bändi suostui yhteistyöhön legendaarisen tuottajan, Rick Rubinin kanssa.

Bändin debyytti tuli ulos vuonna 1998, mikä menestyikin erinomaisesti Yhdysvalloissa, bändi pääsi Slayerin lämppäriksi ja sitä kautta esintymään ja kiertämään kuuluisalle Ozzfestareille. Ura oli hienosti avattu. Todellinen ja kansainvälinen läpimurto tapahtui vuonna 2001 ilmestyneellä Toxicity levyllä. Huikea levy. Erittäin haastava kuulijalle, mutta niin antoisa. Lukuisat temponvaihtelut rauhallisuudesta kunnon rymistelyyn, etniset vaikutteet ja vielä pikkuriikkisen huumoria, siitä Toxicity oli tehty. Maistui kyllä makoisalta.

Seuraavana ilmestenyt levy vuonna 2002 Steal This Album! oli yhtyeen kelpo välityö, joka koottiin lähinnä debyyttialbumin ulkopuolelle jäänneistä kappaleista. Lopulta vuonna 2005 yhtye julkaisi uuden albumin (Mezmerize) ja puolen vuoden päästä taas uuden (Hypnotize). Albumit olivat käytännössä tupla-albumi, albumit julkaistiin vain erikseen. Sama myräkkä jatkui näillä levyillä ja yhtye oli vakuuttanut niin kuuntelijat kuin kriitikot.

Yllättäen vuonna 2006 bändi ilmoitti jäävänsä tauolle. Tauolla bändin jäsenet otti etäisyyttä SOAD:ista ja keskittyivät sooloprojekteihinsa, kunnes vuonna 2011 yhtye aloitti jälleen keikkailun. Uudesta levystäkin ollaan huhuiltu ja toivotaan, että huhut pitävät paikkaansa ja saamme vielä nauttia uudesta System Of A Down musiikista...

Chop suey!, levyltä Toxicity, 2001





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti