Sivut

maanantai 16. joulukuuta 2013

21. KULA SHAKER


...sisäoppilaitoksen läpikäynyt, hieman tärähtänyt, yläluokan kakara, joka oli/on aidosti kiinostunut intialaisista kansantaruista ja hippimystiikasta. Tällaisen kuvan brittiläinen media antoi yhtyeen nokkamiehestä C.Millsistä 90-luvun loppupuoliskolla. Kuvaus osuu kyllä muuten nappiin, mutta siinä unohdettiin se tosiseikka, että tämä nokkamies osasi tehdä erittäin hyviä ja vallattoman groovaavia biisejä, omalla tyylillään, eikä juuri piitannut sen ajan trendeistä tai muiden mielipiteistä. Hyvä niin.

Itselleni yhtyeen debyyttilätty kolahti todella kovaa, vaikka se ei yleisesti suurta suosiota saanutkaan täällä Pohjolan kylmillä hoodeilla, taisi hippiporukalla sentään muutama radiohitti täälläkin ollut. Aivolohkoistani löytyi jokin mystinen paikka, johon tämä hippi-intiahäröpsykerock vain upposi ja lämmitti samalla koko kehon, mystisillä koukeroillaan. Bändillä oli kuitenkin juuri sitä pirteyttä, jota ei monellakaan bändillä ollut, varsinkaan tuona julmetun karulla aikakaudella.

Yhtye perustettiin laulaja-kitaristi Crispian Millsin toimesta vuonna 1995 Englannin Lontoossa. Hippiretkue yhdistelee musiikissaan mielenkiintoisesti rockia ja intialaista kansanmusiikkia. Yhtye käyttääkin monissa kappaleissa perinteisiä intilaisia soittimia, kuten sitaria ja tablaa. Debyyttialbumi (K) syntyi vuonna 1996, mikä sai valtaisan suosion kotimaassaan ja kohtalaisen Jenkkilässä. Huippuvuosista bändi sai nauttia muutaman vuoden ja toisen lätyn (Peasants, Pigs&Astronauts, 1999) tultua ulos, hipinretkut oltiin jostain syystä unohdettu melkein kokonaan.

Hiljaiseloa kesti kokonaiset viisi vuotta. Paluuta ei uutisoitu millään tavalla, mikä antoi bändille vapautuneet kädet tehdä tulevaa albumia rauhassa. Sorvausvaihe kestikin odotettua pitempään ja yhtyeen kolmas albumi (Strange Folk) julkaistiin vasta vuonna 2007. Uusin levy (Pilgrims Progress) julkaistiin vuonna 2010. Yhtyeen uudemmat lätyt yllättivät positiivisesti. Bändi kuulostaa itseltään ja sen pistämätön melodiataju on vain terävöitynyt. Intiavaikutteet ovat vähentyneet, mutta kyllä ne siellä vilahtelevat, jopa jytäkappaleissakin. On hienoa, että Kula Shakerit ovat pysyneet nuoruudessaan valitsemillaan linjoilla, eivätkä ole lähteneet mihinkään turhiin trendijuniin.

Kaikien Intia-vaikutteiden alta löytyy loppupeleissä tiukasti yhteen soittava bändi ja ennen muuta, sähköinen rokkipoppoo, johon on aina silloin tällöin mukava palata ja rentoutua ja vaan olemaan...pistetään tällä kertaa eetteriin reipas ja pirteä cover-biisi...

Hush, single, 2007




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti