Sivut

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

9. CANNED HEAT

...boogie-rockin kuninkaat. Tarvitseeko jotain muuta sanoa. Aivan uskomattoman kova bändi, joka  on taivaltanut bluesin ja boogien välimaastossa jo yli 40 vuotta. Kaverini kautta bändiin tutustuin hieman vanhemmalla iällä. Varsinkin yhtyeen vanhempi tuotanto kolahti tähän janariin.

Vuonna 1965 Kalifornian Los Angelesissa perustettu pumppu on tehnyt vaikuttavan uran. Yhtye on levyttänyt lähemmäs 30 studioalbumia ja 20 muuta levyä eikä loppua ei näy vieläkään. Yhtyeen kultavuosina 1960-luvun loppupuolella ja 1970-luvun alussa yhtyeen suurimpina musiikillisina vaikuttajina ja visionäärinä toimivat, ehkä tunnetuimmat Canned Heat nimet, laulaja Bob "The Bear" Hite ja laulaja-kitaristi Al "Blind Owl" Wilson. Silloin boogiekunkut tekivät suurimmat hittinsä "On the Road Again" ja "Going Up the Country" jne. Bändin oivallinen tapa yhdistää blues-rockia ja boogiemusiikkia sai valtavan suosion. Suosittuja olivat myös bändin coveroimat vanhat blueskurkojen biisit, jotka oli maustettu kunnon Canned Heat mausteilla. Vuonna 1970 bändi levytti kokonaisen levyn, itse legendaarisen John Lee Hookerin kanssa (Hooker n' Heat).

Hooker n' Heat levyn jälkeen Alan Wilson menehtyi huumeiden yliannostukseen (27-vuotiaana!), jota on myös epäilty itsemurhaksi. Näin toinen johtohahmoista oli pois pelistä. Homma kuitenkin jatkui samalla kaavalla, "All you need is Boogie". 11 vuotta myöhemmin Bob Hite menehtyi sydänkohtaukseen, mutta yhtye jatkoi boogiebluesin sanomaa vastoinkäymisistä huolimatta.

Canned Heatin nykykokoonpanon kiistämätön keskushahmo on rumpali-laulaja Fito de la Parra, joka kertoo bändin tarkoituksena olevan edelleen esitellä Hiten ja Wilsonin musiikkivisioita. Canned Heat kävi Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1971 Turun ruisrockissa, jossa Fito de la Parra keikan jälkeisessä hurmoksessa ampui revolverillaan paikallisen hotellin kattoon pienet muistomerkit itsestään. Oliko herra haltioituneena, 100,000 päisestä yleisöstä tai suomalaisesta ruokailukulttuurista tai sitten ihan jostain muusta, sitä tarina ei kerro, mutta hurlumheimeininkiä riitti Suomessakin.

Boogiekunkut jatkavat siis edelleen ja tarjoavat meille musiikkia leppoisan hämärällä tyylillä...

"Let's Boogie Brothers and Sisters"

Coing Up the Coutry, albumilta Living the Blues, 1968







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti