Sivut

maanantai 23. joulukuuta 2013

28. THE CULT

...palataan ajassa jälleen hieman taaksepäin. Tämän eriskummallisen shamaanipoppoon rokkenrolli oli rautaa 90-luvun taitteessa. Varsinkin yhtyeen hititbiisit olivat erittäin kovaa valuuttaa. Bändin intiaani-mystiikka ja mehukas rokki kolahti oitis. Vaikka suosio oli maailmanlaajuisesti  jäätävää, jäi bändin oma diggailuni hieman lyhytaikaiseksi. Bändin superalbumit tuli kyllä kuuneltua puhki, mutta  90-luvun jälkeen ilmestyneet laimeat lätyt vähensivät kiinostusta bändiin ja 2000-luvulle mentäessä, kiinnostus bändiä kohtaan oli jo olematon. Kiinostusta tai ei, bändin supertroikka (Love-Electric-Sonic Temple) hakee vertaistaan. Näitä levyjä kelpaa kuunnella, vieläkin.

Yhtyeen pitkällä uralla on riittänyt ylä- ja alamäkiä. Englantilaiset intiaanit ovat olleet kahdesti telakalla ja rumpalin ja basistin paikat ovat olleet erittäin tuulisia. Soittajia on tullut ja mennyt. Alkuperäiskokoonpanosta onkin jäljellä vain laulaja Ian Astbury ja kitaristi Billy Duffy, joihin koko yhtye onkin henkilöitynyt. Nämä shamaanit hoitavat kaikkien kappaleiden tuhertamisen. Bändin ensimmäinen kiekko ilmestyi vuonna 1984 (Dreamtime). Kansainvälistä menestystä alkoi tulla yhtyeen toisella albumilla (Love, 1985), astetta korkeammalle mentiin kolmannella levyllä (Electric, 1987) ja lopullisen niitin kansanväiliselle markkinoille toi yhtyeen superpläjäys (Sonic Temple, 1989), josta tuli bändin suurin menestyslätty. Astburyn karismaattinen ääni ja Duffyn tehokkaat riffit ja melodiat tuottivat tulosta. Poljento oli kovaa ja jämäkkää. Bändin voimakas mielenkiinto Amerikan alkuperäiskansaan sai suuren yleisön hyväksynnän. Intiaani-mystiikan viljeleminen oli myös aikakauteen nähden harvinaista eikä bändi muutenkaan trendien perässä ravanneet. The Cult kulki omia polkujaan.

Suurimmasta suosiostaan bändi nautti 80-luvun puolivälistä aina 90-luvun alkuun, jolloin bändi olikin timanttisessa vedossa. Suosio oli käsittämätöntä. 90-luvulla tehdyt albumit (Ceremony, 1991 ja The Cult, 1994) olivatkin sitten vaisumpia. Bändin suosio alkoi laantua ja bändin voimavarat, niin fyysiset kuin henkiset, alkoivat olla piipussa. Lopulta keskinäiset riidat ja suosion tuottamat päihdeongelmat ajoivat bändin telakalle.
Taukoa kesti neljä vuotta. Yhtye päätti esiintyä Tiibetin vapautus konsertissa vuonna 1999. Sen jälkeen bändi keikkaili aktiivisesti ympäri maailmaa ja kaikki alkoi näyttää jälleen hyvältä. Pääliköt olivat polttaneet rauhanpiippunsa ja nyt oli levyn vuoro. Yhtyeen seitsämäs albumi ilmestyi vuonna 2001 (Beyond Good and Evil). Levy oli pettymys. Yhtyeen Amerikan-kiertue sai katastrofaalisen huonoa palauteta faneilta ja Euroopan-kiertue peruttiin kokonaan. Paluu ei ollut ehkä se mitä odotettiin ja vuonna 2002 ilmoitettiin odotetusti yhtyeen olevan jäässä.

Vuonna 2002 Astbury hyppäsi Jim Morrisonin natiseviin nahkahousuihin ja The Cultin tarinan ounasteltiin olevan nyt todellakin lopussa. Urhollisesti nämä intiaani-soturit kuitenkin palasivat sotatantereelle. Vuonna 2005 alkoi valmistautuminen maailman kiertueeseen ja poppamiesten kahdeksas levy ilmestyi vuonna 2007 (Born Into This). Bändin elämä oli seesteistä, keikkaa riitti, riidat unohdettu, suosio riittävää ja ennenkaikkea rokki maistui. Yhtyeen tuorein albumi (Choice of Weapon) ilmestyi vuonna 2012.

Shamanistisen urbaanit soturit jaksavat vieläkin viljellä intiaanimystiikkaa maailmalle ja hyvä niin. Sen verran kovia konkareiden superbiisit ovat. Sillä ei ole väliä, jos bändillä on muutama vaisumpikin biisi/levy. Vanhat helmet antavat ne anteeksi. Kuuntele supertroikka läpi, niin kyllä huomaat. UGH...

Sweet Soul Sister, albumilta Sonic Temple, 1989



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti