Sivut

maanantai 30. joulukuuta 2013

32. KENNY WAYNE SHEPHERD

...jatketaan vielä bluesilla. Tämä yhdysvaltalainen kitaristi, laulaja ja sanoittaja tuli tunnetuksi nuorena roots-kitaristina 1990-luvun lopussa. Mieletöntä kepitystä ja loisteliasta bluesmylvintää. Ihmeellistä, että emme kuule hänen nimeään hirveän usein, herran moderni blues on sen verran ilmiömäisen taitavaa, että luulisi miestä revittävän jokapuolella ja kokoajan. Onneksi ei näin ole kuitenkaan päässyt käymään, vaan on annettu levyjen ja keikkojen puhua puolestaan.

Shreveport, Louisianasta kotoisin oleva artisti tuli bluesmaailman tietoisuuteen esikoisalbumi Ledbetter Heights (1995) toimesta. Julkaisuhetkellä KWS oli vasta 17-vuotias. Tornadon lailla kuuluisuuteen nousseen teinitähden debyyttilätty myi paremmin kuin mikään bluesalbumi sitten Stevie Ray Vaughanin. Se kertoo jo jonkun verran herran räjähdysmäisestä suosiosta. Pelkästään USA:n puolella, levyä myytiin heti ensimäisenä vuotena yli 500.000 kappaletta ja nyt siis puhutaan blues-levystä vai puhutaanko?

Kenny Wayne Shepherd on kiistämättä planeetan kovimpia blues-rock artisteja. Levyjä on myyty miljoonia, arvokkaita palkintoja tullut ja  arvostus bluesmaailmassa kohdallaan, mutta toisaalta hänen nuorekas ja rokkaava soundi on monelle blues-puristille kauhistus. Herra on kuitenkin sydämestään blues-äijä, vaikka myöntääkin, ettei kaikki hänen soittamansa musiikki ole varsinaisesti bluesia. Haastatteluissaan hän kertoo, että kaikki mitä hän tekee, perustuu bluesiin, mutta musiikista löytyy toisenlaistakin terää. Yksi asia on jokatapauksessa varmaa: kitara saa kovaa kyytiä, oli sitten kyseessä blues, blues-rock tai blues-rock-pop.
Toisaalta bluesmaailma tarvitsee juuri Kenny Wayne Shepherdin kaltaista artistia. Laajempaan ja etenkin nuorempaan yleisöön vetoavana virtuoosina hän toimii "sisäänhettäjänä" niin sanotun aidomman bluesin pariin. Ainakin toivottavasti.

Jos ensimäinen albumi oli jo kova, niin toinen albumi, vuonna 1997 ilmestynyt Trouble Is.. ja kolmas, vuonna 1999 ilmestynyt Live On nostatti miehen lopullisesti bluesmaailman tähtikaartiin. Trouble Is... levyltä noussut kappale Blue on Blackista nousi järjetön hitti. Molemmilla levyillä lauluhommia hoiteli, nyt jo vakiojäseneksi tullut, Noah Hunt. Bluesin valovoimaisimpiin tähtiin noussut jäpäkkä narahti 90-luvun lopussa muusikoille niin tuttuun ammattitautiin, viinaksiin ja huumeisiin.

Rypemistä huumeiden ja muiden nautintoaineiden kanssa pistettiin nuoren iän ja valtavan suosion piikkiin. Mikä varmaan pitää paikkansa. Rypemistä kesti siis aika monta vuotta. Herra kuitenkin taisteli itsensä takaisin pinnalle ja komeasti sen tekikin. Vuonna 2007 ilmestynyt 10 Days Off- Blues From The Backroads oli upea tribuutti blues-legendoille. Palkittu dokumenttielokuva ja soundtrack-levy, joka kuvaa Kenny Wayne Shepherdin tekemää tutkimusmatkaa bluesin syvimpään sydämmeen. Mies haastattelee dokumentissaan vielä elävien kirjoissa olevia legendoja ja tekee kunnianosoitusta edesmenneille artisteille. Kerrassaan loistava kokonaisuus. Tässä hieman perinteisempää bluesia, niille blues-puristeille, jotka heristelevät koko ajan sormiaan.

Nykyään raitistunut ja mieheksi kasvanut entinen teinitähti menestyy loistavasti. Vilpittömyys loistaa ja miehen moderni blues on ilmiömäisen loistavaa. Miehen bändi on rakentanut vankan maineen livebändinä ja eihän mikään keikka voi olla huono, jos se päättyy aina Jimi Hendrixin Voodoo Childiin. Näinä päivinä tämä loistelias kitaristi hoitelee lauluosuuksia varhaisia vuosia enemmän, mutta Noah Huntin roolia ei voi kyllin korostaa. Miehen lauluäänestä on tullut yhtä leimallinen Kenny Wayne Shepherd Bandin soundille kuin itse maestron kitarasta.

Uusin kiekko How I Go julkaistiin vuonna 2011. Overall...vanhan ja aidon blueskuluttajien jalka ei välttämättä lähde vipattamaan, mutta modernin, sähköisemmän blues-rockin kuuntelijoille Kenny Wayne Shepherd on sen sijaan herkullista kuunneltavaa. Nyt kehiin uusinta Kenny Wayne Shepherd Bandiä, suosittelen lämpimästi...

Never Lookin' Back, albumilta How I Go, 2011



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti