Sivut

perjantai 20. joulukuuta 2013

25. D-A-D

...tämä erittäin sympaattinen rokkipartio sai tämän pojan innostumaan tanskalaisesta lehmäpunkista, joskus 90-luvun alkupuolella. Yhtyeen tanakan kuuloinen countryrock ja hassutteleva melonkolia oli aikakauteen nähden aivan jotain muuta, mihin oltiin totuttu. Itselleni yhtyeen parasta antia ovat 90-luvun molemmin puolin tehdyt valioluokan lätyt, joita kehtaa kuunnella rinta rottingilla vielä tänäpäivänäkin. Yhtyeen rouhivat kitarat ja luova hulluus veivät mennessään saman tien.

Kööpenhaminan lehmipojat perustivat yhtyeen vuonna 1982. Ensimmäinen levy julkaistiin vuonna 1986 (Call of the Wind). Sen jälkeen lättyjä on ilmestynyt kymmenen, tuorein albumi tuli kauppoihin vuonna 2011 (Dic.nii.lan.daft.erd.ark). Alkuaikoina hassu nelikko pitikin nimenään Disneyland After Darkia, mutta kansainvälisen läpimurtolevyn (No Fuel Left the Pilgrims, 1989) jälkimainingeissa yhtye lyhensi nimensä D.A.D:ksi välttääkseen jonkun mitäänsanomattoman Disney-yhtiön kanteen. Yhtye on sen jälkeenkin leikitellyt nimellään. Vuonna 1995 kirjoitusasu muuttui D:A:D:ksi ja vuonna 2000 nykyiseksi D-A-D:ksi.

Läpimurtolevyllään bändi sai sopimuksen Warner Brossin kanssa ja seuraava tähtäin oli luonnollisesti Amerikan markkinoiden valloitus. Valloitusta ei ikänä tullut, vaikka yhtyeen yksi hiteistä "Sleeping My Day Away" saikin paljon soittoaikaa, se ei ikävä kyllä riittänyt. Lopulta bändi luovutti maailmanvalloitusyritykset ja päätti keskittyä tuttuun ja turvalliseen Eurooppaan.

Riskin' it All-levyn (1991) jälkeen tanskalaisten pitkätukkien suoraviivainen lehmärokki muuttui hieman laimeammaksi perusrockiksi (siis omasta mielestäni), mutta huumoria ei onneksi tämä pitkäikäinen, kaljamoottorilla käyvä nelikko ole unohtanut mihinkään. Bändissä löytyy edelleen kuitenkin mukavasti särmää ja eihän se rock n' roll-karheuskaan mihinkään häviä.

Kotimaassaan lehmipojat ovat lähes Rollareihin verrata ikoni, suosio on järkyttävän valtaisa ja yhtyeen keikat ovat loppuunmyytyjä. Suurin ansio ajankohtaisena pysymiseen löytyykin juuri keikoilta, joilla nämä hulluttelevat tanskalaiset eivät koskaan petä. Jos D-A-D ei ole tehnyt valioluokan levyä vuosiin, niin ei ole myöskään Rollarit...

Bad Craziness, albumilta Riskin' it All, 1991



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti